Mar 11, 2011 in Disseny web, SEO + optimització web

Abans d’escollir un dissenyador que pugui crear o reestructurar la vostra pàgina web, és recomanable que aclariu una sèrie de preguntes bàsiques. Prendre una bona decisió pot ajudar-vos a estalviar temps i diners.

He fet una selecció de preguntes més habituals que em fan els clients sobre pàgines web quan contacten amb mi.

FAQ (preguntes freqüents abans d’encarregar un disseny web):

00. Avantatges de tenir una web

01. Quant costa un pàgina web?

02. Què inclou aquest preu?

03. Passos a seguir per començar la web

04. Què s’ha de fer per tenir un domini?

05. Què és l’allotjament o espai web?

06. He demanat preus i és més econòmic, pots igualar-ho?

07. Pots començar demà mateix?

08. En quant de temps estarà llesta la web?

09. Amb quins programes dissenyaràs la meva web?

10. Podem posar animacions o una presentació de fotografies a la web?

11. Què és un gestor de continguts?

12. Podré manipular i canviar la meva web jo sol?

13. En quant temps tindrem la nostra web als cercadors o Google?

14. Com es fa per estar a les primeres planes de Google?

15. Per què s’ha de fer un manteniment o actualitzar la web?

16. Pots aprofitar la web que ja tinc i posar-la a Google?

00. Avantatges de tenir una web
Moltes PYMES i autònoms poden encara plantejar-se una pregunta: “per què vull una pàgina web?”. Hi ha moltes respostes a aquesta qüestió però de forma resumida podríem dir que:

  • una web ens permet estar a l’alçada (en alguns casos per sobre) dels nostres competidors
  • ens dóna una imatge i identitat a la xarxa tenint una bona eina de màrqueting i estratègia comercial
  • si la web està ben optimitzada, de ben segur la rendibilitzarem perque ens arribaran molts clients potencials mitjançant aquesta via
  • podem presentar els productes o serveis sense que els usuaris hagin de desplaçar-se
  • de forma ràpida es pot anar actualitzant la informació tenint-la sempre al dia
  • a més, una web proporciona varietat de possibilitats: des de tenir formularis de contacte personalitzats, sol·licituds de pressupost, administrar i gestionar els continguts sense tenir nocions de programació web, posar un planell interactiu de l’establiment… les solucions son bestials i sempre amb idea d’afavorir la credibilitat i professionalitat de la nostra empresa, i aconseguir nous clients.

Si encara teniu cap dubte sobre “per què és imprescindible tenir una web?” podeu fer una ullada al meu article ampliat sobre aquest punt.

01. Quant costa un pàgina web?
Òbviament aquesta és una pregunta crucial per a tothom, però que no es pot respondre sense els detalls concrets sobre el projecte web que es vol dur a terme.
Com que cada negoci és diferent i únic, preparo sempre un pressupost específic i ajustat a mida, en funció de les necessitats de cada empresa.
Hi ha molts factors que fan variar els preus de cost d’una web: estructura, quantitat de planes internes, si hi ha animacions de fotografies, idiomes, si incorpora o no botiga online, entre d’altres.

02. Què inclou aquest preu i quina garantia hi ha?
En el preu, es contemplen tant el disseny de la web, com l’estructuració, maquetació, paginació, interactivitat i els enllaços interns necessaris per tal que la web funcioni correctament.
També està inclòs, sense cap cost addicional, la definició bàsica de paraules clau idonees per al teu negoci i d’aquesta manera posicionar (SEO > què és?) el teu site als buscadors de forma ràpida.

03. Passos a seguir per començar la web
Primerament, per poder fer una feina força acurada i eficaç, cal comptar amb la màxima informació. Només vosaltres, com a empresaris, coneixeu bé els objectius a assolir, el públic objectiu a qui us voleu dirigir amb la web i com voldreu medir els resultats de l’acció.
Per dotar de contingut a la web, cal també la informació referida als elements d’imatge corporativa (logotips), continguts (textos i imatges), dades de contacte, enllaços, referències i d’altres.
En el cas que la pàgina estigui ja donada d’alta, a més es necessitaran els codis d’accés al servidor on estiguin allotjats la web i el domini de la vostra empresa.
Amb tota aquesta informació a la mà, estaré en condicions de poder-vos presentar diferents propostes de disseny, a triar entre elles la que més us agradi.

04. Què s’ha de fer per tenir un domini?
Si no teniu encara un domini (nom a internet)… cap problema, jo mateixa amb molt de gust, us en puc sol·licitar un; això sí, s’ha de fer el més aviat possible. La propietat d’un nom a internet té una validesa anual, un cost màxim aproximat de 30 euros/any i s’ha de renovar un temps abans de la seva expiració.
Si voleu ampliar aquesta informació per saber quines possibilitats hi ha d’enregistrament i preus per a dominis, quins criteris heu de seguir per escollir correctament el nom i d’altres qüestions relacionades, podreu llegir el post que pròximament penjaré sobre aquest tema.

05. Què és l’allotjament o espai web?
L’allotjament web (“hosting”) és l’espai que et proporcionen empreses especialitzades (“web host”) dins dels seus servidors. D’aquesta manera, els empresaris podeu “emmagatzemar” la web completa (imatges, texts, qualsevol tipus d’arxius, el sistema de correu electrònic) amb total seguretat i lliure accés per part vostra.
Actualment hi ha plans d’allotjament gratuït (sense publicitat), o molt barat i a l’abast de totes les butxaques.

06. He demanat preus a altres dissenyadors… pots igualar-lo?
Avui dia qui no està a internet “no existeix”. El fet de tenir una web ja no és un luxe, és una necessitat. Però no totes les webs són iguals. La qualitat en codi HTML, l’impacte inicial, els texts molt descriptius, unes imatges que comuniquin, un bon estudi de mercat per aconseguir romandre en les tres primeres planes de Google: hi ha molts factors que determinen l’èxit o el fracàs d’una pàgina web.
La qualitat té un preu. Per exemple, l’or és or, però, oi que n’hi ha de diferents quirats/qualitats?
La millor carta de presentació són els clients satisfets, les referències d’empreses que han vist créixer les seves vendes a partir d’haver posat en marxa la web i haver-la posicionat adequadament. Aquesta és la garantia de la feina ben feta.

07. Pots començar demà mateix?
És possible, però poc probable. Els meus clients actuals són una prioritat i els projectes que ja estan en marxa requereixen d’una gran atenció. Per garantir un nivell de qualitat òptim, planifico molt la meva feina i, de vegades, no m’és possible començar “demà mateix”. Més important que treure molts projectes és sumar clients realment satisfets.

08. En quant de temps estarà llesta la web?
Cada cop que començo un projecte informo al client de les dates aproximades d’entrega, quan tindré enllestides les primeres propostes de disseny i quant de temps necessitaré per fer les possibles revisions.
Cada web és diferent, de manera que m’estimo més rebre tota la informació per part del client abans de donar una data exacta.
Depenent de la complexitat, quantitat de planes web, estructura i d’altres factors en la realització, un projecte web pot portar de dues setmanes a quatre mesos.
Vull recordar-te la importància que té el fet d’anar actualitzant la web per estar ben posicionat a cercadors com Google, Yahoo o d’altres. Des d’aquest punt de vista, es podria dir que la web no s’acaba mai (llegir més, al meu post sobre SEO i optimització a buscadors).

09. Amb quins programes dissenyaràs la meva web?
Analitzo en cada cas els avantatges que m’aporten les eines de les quals disposo actualment. Normalment treballo en Dreamweaver o en WordPress, sempre serà una web HTML mai feta en FLASH (aquest no permet fer una optimització com cal). Les webs dissenyades en Flash poden arribar a ser molt boniques però poc fructíferes perque no es poden posar a les primeres planes dels buscadors (si voleu saber-ne més, llegiu el meu post).

10. Podem posar animacions o una presentació de fotografies a la web?
Sí és possible d’introduir una animació en Flash o bé un “passi” de les teves fotografies (veure exemple).
En cas que vulgueu una animació podem parlar-ne, però vull aclarir que s’ha de fer un pressupost a part del cost total de la web.

11. Què és un gestor de continguts?
Un “gestor de continguts” o CMS (Content Management System) és un programa que permet crear un suport (framework) per administrar continguts d’una web (fotos, texts, titulars…) controlats mitjançant una o diverses bases de dades. Parlant clar… si necessiteu una web que pugueu anar actualitzant vosaltres mateixos (carregar noves fotos, penjar texts…) aquest és el vostre sistema.
Com ja he dit al punt 09, el gestor de continguts que utilitzo habitualment és el WordPress. En qualsevol cas, si precisseu que us dissenyi la web en Joomla, Drupal o qualsevol altre, no hi ha cap problema, sempre estic disposada a adaptar-me a les necessitats i preferències dels meus clients.
Si voleu llegir més sobre com i en què pot afavorir realitzar la vostra web amb un gestor de continguts, podreu fer-ho properament en un dels meus articles sobre aquest tema.

12. Podré manipular i canviar la meva web jo sol?
Aquesta és una pregunta que m’agrada molt, això vol dir que aquest client ja té una cosa molt clara i que és important: vol ser autosuficient.
És clar que podràs introduir canvis, sempre i quan la web s’hagi dissenyat en el programa correcte de gestió de continguts (com, per exemple, el WordPress). Abans de començar el projecte, és imprescindible saber que el client voldrà modificar ell mateix els continguts de la web.
Una bona comunicació de les expectatives i necessitats del client és fonamental a l’hora d’establir la planificació de la web.

13. En quant temps tindrem la nostra web als cercadors o Google?
Aquesta és una pregunta de difícil resposta. Tant Google com Yahoo, Bing o d’altres cercadors tenen diferents maneres i sistematologia d’indexació i rastreig de les pàgines web. No és possible donar un termini fix ni una data concreta.
Fins ara, totes les webs per a les quals he treballat SEO i optimització, han obtingut uns magnífics resultats. Si esteu interessats en conèixer un cas concret d’un client, veure les seves estadístiques d’evolució i com s’han assolit els objectius plantejats, estaré encantada d’explicar-t’ho, dins del que permeti el fet de vetllar per la confidencialitat de les seves dades.

14. Com es fa per veure la nostra web d’empresa a les primeres planes de Google?
Una web actual, amb codi HTML impecable, texts de gran qualitat informativa i sense faltes gramaticals, imatges amb la mida i qualitat justa són alguns dels “ingredients” imprescindibles per estar ben posicionat a Google.
També s’ha d’avisar a Google que teniu una web nova, fer una petita campanya (sempre que es pugui, gratuïta) per tal de promocionar la vostra pàgina a la xarxa.
I és igual d’important establir i mantenir un control de la quantitat de visites a la vostra web, saber com hi arriben, per tal d’anar fent ajustaments de codi HTML a les “Meta Tags” (descripció, paraules, frases clau) i anar millorant-ne així la seva visibilitat a tots els buscadors.

15. Per què he de fer un manteniment o actualitzar el lloc web?
Google detecta les webs que no estan actualitzades i les considera de poc nivell informatiu i poc rellevants per als internautes. Una web “viva” i interessant no té competència.

16. Pots aprofitar la web que ja tinc i posar-la a Google?
S’ha d’estudiar cada cas en concret. Hi ha pàgines molt antiquades fetes amb software obsolet, amb estructures que provoquen confusió, carregades amb imatges excessivament grans, i sobretot amb un codi HTML poc polit, la qual cosa impedeix que Google detecti aquest web com a posseïdor de suficient qualitat informativa per als seus usuaris internautes.
Sempre és més bo el pa del dia que no pas el d’ahir, tot i que es pot torrar i “guarnir” amb melmelada…

Per a qualsevol dubte o explicació addicional que necessiteu, em teniu a la vostra disposició a sara@saramompart.com.

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)