May 2, 2011 in Disseny web, SEO + optimització web

Fa uns pocs anys els dissenyadors i programadors web realitzaven les sites en Adobe Flash (anteriorment de Macromedia) perque optaven per pàgines molt dinàmiques i amb moviment.
La ràpida evolució de les tècniques i dels navegadors permet a dia d’avui fer webs combinant HTML + Javascript + CSS. Amb aquestes noves eines, els dissenyadors podem aconseguir webs comunicatives, atractives i amb impacte, sempre evitant els “problemes” que el Flash comporta:

  • Si la finalitat principal de la vostra web és aconseguir clients… oblideu-vos de fer-la en Flash. Els cercadors com Google, Bing, Yahoo i altres no indexen les webs programades en Flash. De manera que si voleu fer un SEO com cal i la vostra web és Flash, no podreu.
  • La majoria de mòbils i dispositius electrònics no “suporten” Flash (ni tan sols ho fan els d’última generació, els iPhone o l’iPad, ni d’altres). Això vol dir que estaríeu perdent una gran quantitat de potencials clients.
  • Les funcionalitats pràctiques dels navegadors, com per exemple els botons d’anar enrere o endavant, les cerques (Control + F o Command + F en Mac) o d’altres, no funcionen en una web feta en Flash.
  • Molts cops ens agrada sel·leccionar i fer un “Copiar + Pegar” d’algunes parts de text… a les webs Flash, els texts no existeixen. Aquest és un greu desavantatge, és impossible posicionar webs a Google i altres si no hi ha text. Els cercadors han de saber de què va la web en qüestió.
  • Com que Flash no entra en els estàndards W3C, les imatges o cap element existeix per als centres de dades dels cercadors.
  • Tampoc és accessible per a persones amb discapacitats, fent gairebé impossible que aquestes naveguin en una web programada en Flash.
  • Ens agradi o no, una bona web en HTML sempre serà més ràpida de carregar i navegar que una feta en Flash, els usuaris obtenen la informació que necessiten en menys temps.

Una web ben estructurada, construïda i planificada sempre resultarà efectiva.
Abans de posar-se a treballar, els dissenyadors hem de fer un anàlisi de les necessitats reals, del target i audiència dels nostres clients, d’aquesta forma valorarem millor si és o no recomanable construir la web sencera en Flash.

Després de veure l’evolució web en tots aquests anys, sempre em decideixo per l’HTML + peces o animacions en Flash (si és que el client específicament m’ho demana o el producte/empresa ho requereix).

Millor no fer webs en Adobe Flash.

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)