Nov 21, 2011 in Impremta, tipografia i cal·ligrafia, Noves tecnologies

Desaparició del paper imprès.

Tot i que els diaris de distribució gratuïta com Qué!, ADN, 20 minutos o el ja desaparegut Metro van reactivar, fa uns anys, la lectura física en paper de les notícies i de l’actualitat, encara no acabo de veure clar com acabarà el “paper” i quin és el seu futur.
Els mitjans digitals, ràdio, televisió i internet segueixen sent punters quan consultem la informació. Però encara hi ha un públic al qual li agrada adquirir diaris, revistes i premsa física, ja sigui per una qüestió pràctica o fins i tot un xic romàntica que proporciona el tocar, fullejar, llepar-se els dits per passar les planes, o el que sigui.
Hem de valorar com diaris de tota la vida han limitat notablement els seus tiratges d’edicions impreses des de l’expansió d’internet. Lògicament, els processos de producció (maquetació, impressió i manipulat) així com de distribució dels mitjans tradicionals en paper, ja sigui diaris o revistes, s’han reduït també rebaixant cost i mà d’obra.
Un dels factors que hem de reconèixer és que el paper, a dia d’avui, té una càrrega negativa des del punt de vista ecològic, cada cop més hi ha més tendència “verda”. Els moviments en favor de la protecció dels boscos, font de la matèria prima, segueixen provocant molts debats afavorint, mica en mica, la desaparició del paper. Estem parlant de que es necessiten més de 3.000 tones de paper per tal d’imprimir un diari de difusió nacional, i a més també s’han d’afegir 400 tones més de paper estucat per a imprimir la revista dels diumenges.

Des del punt de vista gràfic, també han sortit molt mal parats els industrials dedicats al sector de la impressió. A part dels fabricants de paper i tintes, impremtes, dissenyadors gràfics, publicistes i traductors entre d’altres han vist com s’anaven reduint els seus ingressos. Molts d’ells, malauradament, ja no estan en actiu perquè no han sabut fer evolucionar el seu negoci i projectar noves vies per sobreviure professionalment.
Recordo l’any 2000, quan tot just vaig tornar a Barcelona des d’Atlanta, clients de l’estudi on jo treballava feien grans tiratges de fullets i catàlegs, parlem de 50 o 60.000 exemplars. Tot anava fent, però l’any que notablement es van veure minvades aquestes quantitats, va ser quan els vaig dissenyar una pàgina web. Des de llavors, l’any següent (2004) aquest mateix client va fer només 25.000 fullets i l’altre any ja en van ser només 10.000. Actualment, no n’encarrega ni un, totes les seves reserves i vendes li arriben a través de la xarxa.

Sigui com sigui, per als qui no som “gent d’era digital”, els e-books (llibres electrònics) poden ser pràctics… tenen molts avantatges: pes lleuger, lectura nítida, amb capacitat per a 300 obres literàries aproximadament, però encara ens agrada el tacte del paper, nosaltres vam créixer amb els llibres. També nosaltres hem entrat en el món tecnològic i web (obligada o voluntàriament). Així doncs, hem d’assumir que, ens agradi o no, aquest és el futur que ens espera, perquè aquell “món del paper” ja no és l’actual, ara és ple d’impacte visual, TV planes, pantalles tàctils… i la tecnologia ens “aborda” al mateix temps que ens “aporta”.

Si voleu ampliar informació sobre aquest tema, podeu llegir el meu post de la Part II, on parlo del poc ús que fem de les tradicionals felicitacions impreses i calendaris entre d’altres.
La Part III també està disponible, on concretament comento la desaparició del paper en el món de l’ensenyança.

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)