Dic 25, 2011 in Actualitat en disseny i cursos, Disseny gràfic, Disseny web, Noves tecnologies

Disseny de codis QR aplicats a campanya publicitària.

Abans de començar… us presento una de les últimes aplicacions d’un QR per a una marca com la cervesa GUINESS, m’encanta la creativitat i el concepte. Els creadors d’aquesta campanya publicitària els podeu trobar en el següent enllaç (Caples – Guiness).

Què són els Codis QR i per què serveixen?

En anglès es denominen “QR Code” (“Quick Response Code”) i són un tipus de codis de barres matrix (o codis bidimensionals, per aixó també té el nom de BIDI) on la informació està codificada dins d’una estructura quadrada. Són tota una sèrie de mòduls negres distribuïts dins d’un quadrat sobre fons blanc, amb també tres petits quadradets a les cantonades superiors i inferior esquerra.
Avui dia, els Codis QR tenen la possibilitat d’emmagatzemar una gran quantitat d’informació alfanumèrica per ser llegida automàticament des de qualsevol telèfon o dispositiu mòbil (sempre i quan tingui càmera de fotos). Però prèviament s’ha d’haver instal·lat el software/lector corresponent que es pot descarregar a la web oficial de cada fabricant o be altres programes que són gratuïts i molt compatibles, com per exemple: i-nigma o Barcode Reader.

Com i quan van néixer els Codis QR?
Inicialment els va crear, l’any 1994, una subsidiària d’automoció de l’empresa japonesa Toyota per poder tenir control dels vehicles durant el seu procés de fabricació, segons es pot llegir a Wiquipèdia (en anglès: http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code).

Com podeu generar un Codi QR amb la info que us interessi comunicar?
Si voleu generar-ne un, és molt senzill. Primerament heu de tenir clar quina finalitat i quin ús li voleu donar al vostre codi: si el voleu per posar a la vostra pàgina web, si el necessiteu per comunicar quelcom concret a un dels vostres catàlegs, si senzillament voleu facilitar les coses a la persona a qui li doneu la vostra targeta de visita… Penseu que aquests codis tenen moltíssimes aplicacions.

A la xarxa, hi ha disponibles molts “Generadors de Codis QR”, us en llisto un parell que, per a mi, són força vàlids per les seves prestacions i claredat (el primer té una petita pega, no manté l’accentuació, però el segon enllaç sí):
http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/
http://www.qrcode.es/es/generador-qr-code/

On podreu escollir d’entre les següents possibilitats de codis (en tots els casos, un cop llegit el codi des del mòbil, directe i automàticament realitza l’acció):

  • Adreça URL > heu d’introduir una adreça http:// (pot ser la pàgina d’inici de la vostra web o qualsevol altra plana de dins, fins i tot un vídeo de YouTube o els vostre perfil a les xarxes socials).
    Exemple d’ús: ho trobo útil per posar a flyers on, de manera específica, voleu que el vostre futur client vagi directament a la plana on oferiu uns serveis en concret, sense que perdi el temps mirant res més que el que voleu vendre.

  • Missatge SMS > s’ha de posar el vostre mòbil i un missatge (aquest mateix serà el que rebreu quan l’usuari final hagi llegit el vostre codi amb la seva unitat de mòbil).

  • Text lliure > s’ha de posar un text que, un cop passat pel mòbil, pots llegir de manera clara. Una utilitat també força interessant i molt oberta a milers de possibilitats.

  • Número de telèfon > aquest codi farà una trucada directe i automàtica al número de telèfon mòbil o fixe que hagueu decidit posar en el codi.

  • Vcard o MeCard > podeu introduir les vostres dades de contacte com: nom, cognoms, càrrec a l’empresa, adreça, número de telèfon, correu electrònic i pàgina web de l’empresa. Exemple d’ús: aquest codi és ideal per col·locar a targetes de visita comercials o personals.
  • Correu electrònic > posar el vostre e-mail i un missatge (aquest mateix serà el que rebreu quan l’usuari final hagi llegit el codi amb la seva unitat de mòbil).

En el mateix generador, teniu la possibilitat de preparar el codi QR fins a cinc mides diferents (des de molt petit a molt gran) depenent de si el voleu col·locar en targetes o peces gràfiques més grans com catàlegs, flyers o tríptics, entre d’altres.

Un cop l’heu generat podeu guardar el “permalink del codi” (en HTML) o bé guardar-lo com una imatge JPG, per exemple.

A més, com és habitual, Google ja s’ha avançat i ha preparat una extensió gratuïta per a Chrome que genera codis. Podeu descarregar-la aquí.

Veritablement, des del meu punt de vista com a professional del disseny gràfic, el primer cop que vaig veure aquest “quadrat complicat i lleig” vaig pensar: “uffff, on posarem això tant antiestètic…”. Bé, ara que ja he pogut aplicar-ho a alguns dissenys, tinc clar que de mica en mica ens anirem acostumant a ell i la seva presència.
També ens va passar quan va aparèixer, l’any 1976, el codi de barres EAN-13 (European Article Number) versió europea dels estàndards UPC (Universal Product Code), i lentament vam haver d’integrar-los a les peces de packaging de productes que anàvem dissenyant. Segurament és una qüestió de temps, tots plegats anirem introduint-lo en les nostres vides, els nostres dissenys, les nostres targetes de visita…

Us en poso uns exemples per tal que aneu practicant i veieu el potencial d’aquesta eina dins del disseny i la comunicació.
Aquest QR aplicat en una targeta de visita d’un dels meus clients conté la informació i dades per tal de guardar-les directament a l’agenda en un clic.
Codi QR aplicat en una targeta de visita personal d'empresa.

El següent QR us porta al meu lloc web mateix.

Crear Codis QR per llegir automàticament pàgines web.

Hi ha un web força interessant, del qual es poden treure unes idees genials de les utilitats dels codis QR dins del món del màrqueting i la comunicació, podeu fer-li una ullada (QR-Planet).

Moltes gràcies pel vostre interès en aquest article.
Ja sabeu que sempre estic a la vostra disposició per aclarir qualsevol dubte sobre disseny gràfic en tota la seva amplitud, només enviant-me un correu electrònic o des del meu formulari de sol·licitud.

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)