Ene 2, 2012 in Impremta, tipografia i cal·ligrafia, Noves tecnologies

Us presento diferents situacions on el paper està patint una gran disminució de protagonisme.
Aquest article pot llegir-se a part, tot i que també seria recomanable llegir-ne la “Part I” i la “Part III”.

Ara que estem en període de festes, tots recordem quan, fa pocs anys enrere, rebíem nombroses felicitacions i targetes de Nadal en paper. Molts de nosaltres podíem arribar a omplir el nostre rebedor de casa (o de la feina) amb aquestes targetes de tota mena de dissenys, mides i colors, il·lustracions, pintures clàssiques, algunes més modernes, d’altres més tradicionals, unes de bancs i empreses, d’altres escrites pels amics i familiars amb molta estimació… Tot això s’ha acabat!.
Durant els més de 20 anys com a dissenyadora gràfica he creat moltíssimes targetes de Nadal i felicitacions, en molts idiomes i de tota classe, ara sento una certa nostàlgia per aquells temps, on ja pel mes d’octubre començaves a rebre sol·licituds per dissenyar nadales… en ocasions, enmig de l’any (març o juny…) em venien idees per a dissenys nadalencs i no dubtava en plasmar-ho en un paper, arxivar-ho per retrobar-ho quan arribés el “boom” nadalenc a la meva taula de despatx.

Desaparició del disseny de peces impreses, com per exemple les targetes de Nadal.

De la mateixa manera, tampoc utilitzem els segells de correus com abans. El correu electrònic i el seu ús generalitzat ja va provocar, fa una dècada, una disminució notable del servei de carter. Ara ni per festes recuperem aquest “preuat paper” que, mica en mica, va desapareixent de les nostres vides.

Els calendaris: sí, sí aquelles petites cartolines amb cantoneres arrodonides. El calendari ara és una altra peça impresa que tendeix a desaparèixer. A farmàcies, en el negoci de barri, on fos te’n donaven. La feina que tinc ara és per aconseguir-ne un!!.

Els temps avancen, canviem els nostres costums, la tecnologia ens envolta i ha fet canviar el nostre entorn i, com sempre comento, hem de saber conservar els aspectes bons de les nostres vides, recuperar-los de tant en tant pot ser gratificant. Referent a aquest tema, tinc un article interessant (en castellà), podeu llegir-lo aquí.

 

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)