Oct 10, 2012 in Articles en CATALÀ, Disseny web

Un “gestor de continguts” o CMS (Content Management System) és un programa que permet crear un suport (framework) per administrar continguts d’una web (imatges, textos, titulars…) controlats mitjançant una o vàries bases de dades (MySQL). Parlant clar… si necessiteu un lloc web que pugueu anar actualitzant vosaltres mateixos (carregar noves fotos, penjar textos, tarifes i preus, notícies…) aquest és el vostre sistema idoni.

Avantatges i desavantatges dels CMS (gestors de continguts).

El gestor de continguts que utilitzo habitualment és el WordPress i molts clients em demanen el seu lloc web directament preparat amb aquest CMS. Tot i així jo prefereixo dissenyar i muntar els meus dissenys web en Dreamweaver. Sobre les diferències entre WordPress i Dreamweaver tinc un article complet i esclaridor que el podeu llegir (en castellà) a: “Web en Dreamweaver vs. web en WordPress”.

Només cal entendre que, com tot en aquest món, un CMS té avantatges i desavantatges. Us faré menció de les més importants:

AVANTATGES

 1. El disseny va deslligat dels continguts.
  La característica més destacada d’aquests gestors és que el disseny no està lligat directament al contingut del site, és a dir, aquest sistema permet manipular de manera independent el contingut i el disseny. Això vol dir que, si es volgués, es podria canviar el disseny d’un lloc web cada mes (llegir anotació negativa respecte a això en l’apartat 3 del grup d’DESAVANTATGES).

 2. Diferents persones poden manipular el web.
  També és un avantatge el fet de que dóna la possibilitat a diversos “administradors” o “editors” de treballar en els mateixos continguts (i se’ls pot assignar diferents privilegis d’accés). Per exemple, jo escric i carrego un article en la base de dades… i una altra persona els aprova, els fa visibles al web i dins de la xarxa.

 3. Disponibilitat de moltes eines gratis i actualitzades.
  Com molts ja sabeu, els CMS són OpenSource (programari lliure) i lògicament estan en constant actualització. De la mateixa manera, també existeixen milers de “themes” (plantilles) disponibles, alguns gratis i d’altres de pagament. Un dels portals d’on jo descarrego temes de WordPress és: Elegant Themes (a més de ser correctes des d’un punt estètic i de disseny, tenen força flexibilitat i moltes funcionalitats).

Però hi ha tota una sèrie d’inconvenients que, fins que no t’hi poses no veus.

DESAVANTAGES

 1. Els temes no són exclusius (a menys que paguis, és clar!).
  En el punt 3 del grup d’AVANTATGES he comentat la qüestió de la disponibilitat dels “themes”… Però heu d’entendre que NO són temes exclusius, vol dir que els podeu veure en el vostre negoci com en un web de qualsevol altre sector. Dissenyar un tema exclusiu en WordPress, personalitzat i enfocat a les vostres necessitats és, a dia d’avui, molt costós ja que requereix de moltes hores de feina, tant a nivell de disseny com de programació.

 2. Lluita de plugins i extensions.
  El fet que sigui un OpenSource també porta a que hi ha molts plugins disponibles que ajuden a anar adaptant el “theme” a les característiques d’ús i funcions que preciseu afegir, però també cal esmentar que molts cops aquests plugins no són del tot compatibles amb la versió WordPress que es té instal·lada en el servidor. De la mateixa manera, pot haver una lluita entre plugins (per exemple, n’instal·les un de nou que et permeti posar diferents llengües al web i resulta que té conflicte amb un altre plugin que és el que et permet tenir una galeria d’imatges).

 3. Moltes hores invertides i poc rendiment.
  Es perden força hores fent proves i més proves abans d’assolir un bon nivell de personalització de funcionament i estètica. Acabes per dominar el gestor de plugins. També he de fer un aclariment: quan he comentat en el punt 1 del grup d’AVANTAGES que el disseny no va lligat al contingut és veritat, però penseu que cada cop que canvies de tema en un site amb força informació, articles, imatges, etc és tota una odissea. Cada “theme” ha estat dissenyat per diferents persones i molts cops et trobes que la info (seccions, apartats, etc) no queden de la mateixa manera ni estructura com tenies abans de canviar de plantilla o tema.

Per acabar, el millor és que un expert us assessori sobre el que és o no és recomanable per al vostre negoci o empresa. La solució més adient us l’ha de donar un professional com cal.

Si encara no teniu clar quins altres aspectes heu de valorar abans d’escollir un dissenyador web o bé què podreu i què no podreu fer amb el vostre web, seria recomanable que llegiu aquest article: “Aclareix dubtes abans d’escollir un dissenyador web”.

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)