Sep 12, 2016 in Articles en CATALÀ, Disseny gràfic

M’aventuro i em faig dissenyador freelance autònom? Com trobaré clients? Facturaré prou per mantenir la meva estructura? Com determino quins preus o tarifes de disseny gràfic he d’aplicar? Aquestes són algunes de les preguntes que tot dissenyador gràfic s’ha plantejat en algun moment de la seva vida professional.

Actualment, jo no puc dir que em guanyo molt i molt bé la vida, així i com et pots trobar gent online que t’expliquen que tot els va súper.

Sí que puc assegurar que estic fent el que realment m’agrada: dissenyar.

A partir d’aquí també puc dir que jo he patit de certes pors. Després de 25 anys com a dissenyadora, 4 anys treballant per a un gran estudi de disseny gràfic a Atlanta (USA) cobrant quantitats inimaginables, 9 anys a Barcelona sentint-me molt realitzada… per sort, actualment, ja no en pateixo gaires de pors.

Amb gairebé 45 anys d’edat, tinc demostrat que tot acaba sortint bé, és clar! sempre que hi estiguis a sobre amb constància, honestedat i ganes d’evolucionar.

Les pors a fer-se freelance són normals, naturals i humanes. Sortir de la zona de confort no és mai fàcil. Aquí hi juga un paper molt important la capacitat d’adaptació i el valorar-se un mateix (entre d’altres moltíssims aspectes).

El desgast i l’energia que requereix el fet d’aventurar-se, prendre decisions, tirar del carro, acceptar riscos… formen part dels reptes i superacions que ens esperen per arribar als nostres somnis o a convertir-nos en uns bons dissenyadors freelance professionals (i a més… a ser en essència unes bones persones).

En el meu cas, també he estat completament sola davant de MAC, donant la cara als clients per tal de vendre una idea, defensant un bon disseny… al igual que encara ara sento inseguretat en parlar de diners i el cost de la meva feina. Per què? per què fa tanta por comentar obertament honoraris dels dissenyadors?

Una de les experiències que recordo bé del dia de l’entrevista de selecció a l’estudi d’Atlanta va estar la “pregunta del millón”: Quant vols guanyar per hora?… ummm… per després venir la següent: Quant de temps estàs disposada a esperar per guanyar $50 dòlars l’hora? Uffff, ja us podeu imaginar la meva “cara de quatre” en totes dues qüestions. Però sí… allà als USA es parla primer de diners i després ja et pots esbargir amb la resta d’informació curricular, personal o el que vulguis.

Han passat 25 anys d’allò i segueixo amb les “pors econòmiques dels preus”… Serà que en realitat és un tema fortament cultural a Espanya i tota Europa? penso jo que sí. Allà tothom et diu obertament quin sou anual tenen.

Tornant al tema de les pors dels dissenyadors gràfics freelance, un factor essencial és donar-li a la teva feina i el teu temps el VALOR QUE ES MEREIX. Realment ser SINCERS amb un mateix i ser JUSTOS per tal de veure que la nostra feina sí és suficientment bona (o potser no!).

Tenim tots segurament un excés de perfeccionisme i auto-exigència barrejats amb ser massa responsables i seriosos, al menys és com jo em sento!

Mai he tingut cap dubte, vaig escollir just la carrera i estudis ideals per a mi, aquest punt em rebel·la i m’ajuda a seguir endavant. Sóc dissenyadora gràfica i vaig néixer per fer això, també crec no haver nascut per ser mare (així com hi ha dones que semblen fetes per “procrear”, jis).

Gaudiu de la vostra feina. Mireu de trobar la combinació perfecta de FEINA-VALOR-REMUNERACIÓ dins del disseny gràfic… i sobretot no patiu que anireu trobant solucions i respostes a tots els reptes. Feu el que feu: disseny de catàlegs, identitat corpporativa, disseny de logotips… Sempre hi ha forma d’arribar a un equilibri que ho englobi tot.

Forts! I molta sort!

Pors i temors dels dissenyadors gràfics

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)