Nov 13, 2017 in Articles en CATALÀ, Imatge corporativa i disseny de logotips

Fa molt temps que vull escriure aquest article, on referencio com les noves tecnologies, internet i la digitalització ens ha fet canviar esquemes (parlo en concret de nosaltres, els dissenyadors gràfics).

Ja fa anys que ens hem “tirat” a fer logotips “responsive”.

Els usos dels logotips i imagotips han evolucionat moltíssim.
Ara ja és imprescindible que els logos s’adaptin a moltes interfícies, a diferents dispositius digitals, s’han de tenir avatars per a xarxes…
Aquest fet ens ha obligat, a la majoria de dissenyadors gràfics especialitzats en logos, a pensar en solucions adients per abordar diferent tota la imatge dels nostres clients, analitzar com donar solució a les diferents necessitats digitals dels clients i a analitzar com dur a terme les seves conseqüents adaptacions.

He d’afegir però que la gran majoria de dissenyadors de logos no inclouen totes aquestes adaptacions en el pack d’arxius que entreguen als seus clients, un cop finalitzat el disseny.

No és el meu cas!
Ja fa concretament més de 7 anys que preparo els arxius amb el logo adaptat a diferents mides i formats.
Recordo quan vaig decidir de començar a fer-ho per als meus clients. Va estar l’any 2010, veient marques conegudes que anaven retocant els seus logotips a formats quadrats (per exemple a Facebook, o l’antic Twitter = ara circular)… en aquell moment no vaig dubtar-ho ni per un minut: jo també havia de fer-ho per als meus clients. També va ser decisió clara i molt “meva” d’entregar-ho gratuïtament, ja sigui per una qüestió d’honor professional o bé perquè confio moltíssim en la importància de preservar el logo intacte i amb coherència: donant el pack d’arxius incloent-t’hi el favicon, els avatars, etc veritablement va estar una gran decisió. D’aquesta forma m’he assegurat tots aquests anys que el meu client i els seus possibles proveïdors fan un correcte ús de la marca, del logotip, del símbol, de la icona…

També és cert que gràcies a donar arxius extres, m’he pogut diferenciar de la meva competència dins del sector com a dissenyador gràfic freelance de logotips.

Ara, i cada cop més, entenem la importància del món “responsive”, des que han augmentat brutalment les visites a webs a través dels diferents dispositius, i molt especialment des dels mòbils.

Els logos responsables (o adaptables) han existit fa temps. Els dissenyadors gràfics sempre hem tingut en compte aquesta qüestió. Fa 25 anys, en l’apartat de qualsevol Manual d’Identitat Corporativa o Full d’Especificacions d’Imatge Corporativa, ja estava inclosa una secció on es parlava de la màxima “reductibilitat” d’un logotip fent un petit test de funcionament en petit.

Definitivament, és ara que n’hem de fer-ne un ús obligatori. És imperatiu que qualsevol disseny de logotip tingui les seves variants per tal de donar cabuda a l’extremada accessibilitat que ara volem assolir.

El logotip s’ha de veure correctament en qualsevol circumstància.

Un dels factors que també ajuda avui dia amb tot aquest tema tècnic és el fet de pensar en un element molt diferenciador alhora de dissenyar un logotip.

Per exemple, El Corte Inglés no té una tipografia llegible quan es redueix, però sí que reconeixem força ràpid el seu triangle verd horitzontal cap a la dreta. D’igual forma la “D” de Disney es reconeix ràpidament sense veure tota la marca.

En qualsevol cas, és essencial que els dissenyadors de logotips fem un ús intel·ligent de la nostra capacitat analítica, molt especialment avui dia que les conexions a internet des de dispositius mòbils van augmentant cada mes.

Així doncs, sempre és un valor afegit que el dissenyador gràfic que us faci el logotip tingui present de donar-vos la versió completa i la sintètica per tal de ser utilitzades en qualsevol plataforma.

És aquí on també es posa a prova la versatilitat d’un disseny de logotip, creat amb cara i ulls, qualitat i diferenciat de la resta.

Aquests logos “adaptatius” són el nostre futur, tant si sou autònoms o start-up, empreses o PIME, freelance… adaptar-se als diferents escenaris us farà únics.

Logotips responsive i dissenyadors de logos adaptables

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)