Mar 3, 2018 in Actualitat en disseny i cursos, Articles en CATALÀ, Disseny gràfic

Entrevista a Sara Mompart, dissenyador gràfic freelance Barcelona

PDF de l’entrevista a la dissenyadora gràfica de Barcelona Sara Mompart, muntada per dos estudians de Periodisme de la UAB.

Ser dissenyadora gràfica també implica ser entrevistada, jiji…

Novament he contestat, amb molt de gust, a les preguntes d’estudiants, aquest cop han estat dos nois de 3r de Periodisme de la UAB, en Raúl Vázquez Ramírez i en Marcos Nevado Rubio.

Han fet una gran feina muntant un arxiu amb el seu projecte, el qual podeu veure en aquest enllaç: Entrevista a Sara Mompart, dissenyadora gràfica.

Les qüestions que m’han plantejat us les passo tot seguit, desitjant que tot plegat sigui del vostre interès.


Dissenyador Gràfic: Sara Mompart
Diplomatura en BA (UPF-Elisava): 1993
Anys de professió: més de 25
Actualment (des de 2009): Dissenyadora Gràfica Freelance

 

Què et va motivar per dedicar-te al món del disseny?
Des de petita sempre vaig ser creativa, traçuda combinant colors, dibuixant lletres…
Quan tenia 12 anys, vaig saber que allò que m’agradava fer es deia “Disseny Gràfic”. Certament, després de 25 anys de trajectòria, estic orgullosa de dir que no em vaig equivocar gens ni mica.

 

Com definiries el disseny gràfic?
És una professió que combina molts elements i nombroses capacitats.
Cada cop s’han anat obrint camins en el disseny gràfic. Fa 30 anys eren logos, catàlegs, papereria corporativa… Vaig començar a dissenyar llocs web fa més de 20. Actualment dissenyo anuncis/banners animats, presentacions multimèdia, capçaleres i portades d’empresa per a xarxes socials…
El disseny gràfic està en les nostres vides i el nostre entorn, durant tot el dia i a tot arreu!

 

Com et definiries a tu com a dissenyadora gràfica?
Vaig néixer per ser dissenyadora gràfica.
Penso que qualsevol dissenyador que observi el seu entorn, pugui captar informació per transformar-la aportant la seva i finalment transmetent el resultat amb un alt nivell de resolució… és un bon dissenyador gràfic. Jo em veig així!

 

Qualsevol pot dissenyar qualsevol cosa?
Tinc la creença que els dissenyadors no es fan, més aviat neixen.
No tots som bons fent les mateixes coses i desenvolupant tasques. L’intrusisme avui dia ja ens està donant resultats negatius en totes les professions. Penso que cadascú ha de portar a terme el que sap fer millor.

 

Què necessita un bon dissenyador?
Un constant reciclatge per estar al dia i aconseguir ser un professional evolutiu.
Els dissenyadors tenim la sort d’haver estat en contacte amb la tecnologia, som força auto-didactes i estem oberts a treballar amb eines noves diàriament.

 

Dedicar-te a fer tants logos implica que aquesta àrea sigui la que se’t dona millor?
Es pot dir que he adquirit molta habilitat dissenyant logotips. Uns més estimats per mi i d’altres no tant però que han cobert sobradament l’objectiu per al qual es van crear.
Un tema és el que més dissenyo, l’altre és el que més m’agrada de fer i finalment és el resultat que surt de tot plegat.

 

Haver dissenyat més de 90 logos et dóna més facilitats a l’hora de crear-ne de nous?
Està clar que l’experiència mou muntanyes i t’obre camins nous.
El disseny de logotips ha estat en els últims 8 anys la meva principal activitat. Ho vaig decidir així. Havia de trobar un nínxol a internet que no estigués excessivament explotat i que em permetés d’obrir-me a tot el ventall de possibilitats dins del disseny gràfic corporatiu i publicitari. I va ser tot un encert!

 

Sabem què és el que has aportat al disseny, però què t’ha aportat el disseny a tu?
Felicitat i satisfacció. Anys de joia. La creativitat és molt enriquidora a molts nivells (no només professionals), amplia la teva visió de les coses, et fa ser més “camaleònica” i adaptable, també en l’àmbit personal.

 

On trobes la teva inspiració a l’hora de fer un treball?
Tot el que em rodeja és en essència una gran font d’idees, i a més és 100% inesgotable. Saber treure-li el suc posant la teva aportació i valor afegir és el secret de tot.

 

Quin és el que consideres el teu millor disseny?
El meu “millor disseny” és aquell del qual no puc dir res negatiu, sinó tot al contrari. Aquell que m’ha fet sentir satisfeta. Aquell on, tant el meu client com jo, hem passat estones genials, moments comunicatius, hem sentit una total comprensió l’un per l’altre… Dit tot l’anterior, tinc la gran sort de tenir-ne molts de “millors dissenys”.

 

En la teva vida, què t’envolta més? Bons o mals dissenys?
Crec que no es poden definir “bons o mals dissenys”. Cada peça ha estat dissenyada per a una finalitat. No es tracta de gustos. Quan un disseny cobreix les expectatives i assoleix l’objectiu de comunicar òptimament el que havia de transmetre a un públic objectiu concret… és un bon disseny. Independentment de si a mi m’agrada o no (des d’un punt de vista professional) si aconsegueix la fita, ja podem estar feliços.

 

Quin és l’encàrrec més estrany que has rebut mai?
Estrany… depèn del que vulguem entendre amb aquesta paraula. Dels més originals i amb el qual vaig aprendre moltíssim, va estar un taulell de joc. Vaig haver d’informar-me molt sobre el “Manuscrito Voynich”, escriptures antigues, caracters hebreus, símbols estil “élfico”… Tota una aventura gràfica amb estètica barrejada de “El Señor de los Anillos” i “Avatar”.
🙂

 

Quin tipus de tracte s’ha de tenir amb el client?
Jo sempre tinc per davant l’honestedat i sinceritat. M’estimo més tornar la bestreta a un client perquè no ens hem entès com jo considero necessari. Treballar amb un client i/o projecte que no em fa vibrar, que no m’il·lusiona… fa estancar el meu gaudi.

 

Algun cop has rebut un client amb una idea que veies que no era l’adequada per al seu negoci? L’has intentat convèncer que era una mala idea o has fet el que t’ha demanat?
Sí, m’ha passat alguns cops i certament s’ha de tenir molta capacitat negociadora, empàtica i assertiva per tal de reenfocar i encarrilar novament el projecte cap a bon port.

 

Has hagut de lluitar per defendre el teu treball?
Sí, passa algunes vegades. El client es mou massa pels seus gustos. Constantment s’obliden de col·locar-se en la posició del seu target per saber el que els agrada.

 

Institucions o particulars?
Bona pregunta! Qualsevol dels dos té els seus pros i cons. M’agrada poder ajudar a les persones que comencen. Els emprenedors són molt especials per a mi. Necessito tractar directament amb la persona que paga i que pren decisions. Sense intermediaris sempre m’asseguro un èxit total en gairebé un 100% dels projectes. Amb les institucions és dur. Triguen eternitats a passar revisions o correccions. Mai pots defensar els teus dissenys a qui realment té el vot final.

 

Et consideres artista?
No, em considero una persona i dissenyadora polifacètica, absorbent d’experiències… i una professional que gaudeix del disseny cada dia.

 

Quin seria el teu encàrrec ideal? El que t’agradaria que et demanessin?
M’agradaria que la crisi ens donés un llarg descans. Tornar a dissenyar projectes on el pressupost no és la base de tot, poder disposar de més temps per analitzar cada projecte des de diferents visions, espais i anàlisis. No tinc “encàrrecs ideals” però sí és imprescindible que els projectes siguin molt motivadors i que el client em permeti esplaiar-me sense massa limitació… en resum… fer la meva feina com millor sé i em deixen.

 

Tens algun projecte de futur o reptes personals per complir?
Actualment em sento molt plena. He cobert molts objectius professionals i personals. He treballat fent el que més m’agrada i com a mi m’ha semblat durant dècades. He invertit cinc anys a USA desenvolupant-me i creixent com a dissenyadora. M’encanta viatjar de forma molt “aventurera”. Les diferents cultures del món em són tremendament interessants i una font de coneixement i d’experiències molt valuosa per a mi. Possiblement el meu projecte futur és: viatjar més, per créixer i no per no deixar de crear.Altres entrevistes que m’han fet les podeu veure en els següents enllaços:

 

Comparte si te gusta, gracias | Comparteix si t'agrada, gràcies — ;-)