El disseny gràfic aplicat a les infografies és un dels últims nous serveis que ofereixo, tant a empreses, institucions governamentals i organismes públics, escoles i universitats, així com a qualsevol professional freelance o negoci.
Després de 28 anys d’experiència en el disseny gràfic visual i creativitat de la comunicació, em complau poder dissenyar aquest tipus de projectes infogràfics per als meus clients.
He de donar per fet que ja teniu coneixença del que és una infografia i per a què serveix. De totes formes, tot seguit us en faig cinc cèntims…
Quina és la història de les infografies?
Les infografies sempre han existit. Els dissenyadors gràfics n’hem creat per a moltíssims usos i finalitats. Fins i tot recordo exemplars d’infografies que eren directament il·lustracions fetes per un professional, contractat externament des de l’estudi de disseny. Exemplars únics fets amb aquarel·les, aerògraf i pinzells plens d’anilines de colors. Però és clar! d’això ja fa més de 30 anys!
Per a què serveix una infografia?
Les infografies són eines visuals molt potents.
De forma ràpida, clara i concreta es poden transmetre conceptes i idees per als quals es necessitaria un text. La idea és fer disseny d’infografies amb el mínim text possible, tot fent uns gràfics súper explícits i que exposin clarament els continguts necessaris.
Una infografia serveix per:
- Presentar resums, dades, estadístiques i resultats.
- Exposar processos amb les seves diferents fases, o passos a seguir.
- Informar sobre alguna activitat, horaris, preus, temàtiques, , llocs, mapes, ubicacions… totes les informacions pràctiques que es puguin precisar.
Tot plegat aplicable a qualsevol sector industrial, de producte, serveis… Institucions i organismes oficials. Jo ja he dissenyat diferents projectes de infogràfics per a TIC Salut Social, la Generalitat o l’Ajuntament.
Per què és tan útil actualment?
La popularització de les infografies i augment exponencial ha estat arrel de l’ús habitual de les xarxes socials.
Una infografia és de gran utilitat en murs de Facebook, piulades a Twitter o són genials per a presentar serveis professionals o d’empreses a perfils de LinkedIn.
Un dels factors importants per a la seva proliferació és el fet que, actualment, hi ha moltes més professions dedicades a qüestions i sectors digitals dels les que hi havia fa 25 anys.
Ara tot ho diem, ho venem, ho expressem… digitalment. Tenim menys segons per captar la info i els continguts que ens interessen, hem de llegir més ràpidament i en diagonal, hem de rendibilitzar els nostre temps… Les infografies ens ajuden a assolir totes aquestes fites dins la nostra “societat actual digital”.
Us recomano d’encarregar un infografia de qualitat a un dissenyador gràfic, en cas de necessitar cobrir el següent:
- Explicar continguts extensos textuals de forma que quedi visual i ràpid d’interpretar en una cop d’ull.
- Presentar, vendre o explicar missatges complexos de forma eficaç i directa.
- Arribar a un usuari final en poc temps i mantenir-los captats durant més estona.
- Possiblement la de més potencial per a qualsevol empresa o negoci o servei: són una magnífica eina per difondre continguts a nivell digital, arribant a més volum de persones a través de les xarxes socials o mitjans web, e-mail…
Relació entre infografia i presentació d’empresa
Moltes empreses que em truquen per a disseny de presentacions visuals, comunicatives, personalitzades… em pregunten les diferències entre les infografies i les presentacions pròpiament dites. Sempre he d’aclarir que totes dues es poden complementar. He dissenyat presentacions amb i sense infografies, així com infografies que no eren presentacions empresarials.
En el món de l’ensenyament, en el sector mèdic, tecnològic, industrial… fins ara han coexistit les imatges amb les infografies. Esquemes, formatgets, barres d’estadística, pictogrames, fletxetes, icones… sempre s’han utilitzat a nivell infogràfic, especialment en el famós i conegut PowerPoint. Sí efectivament, el mal de cap de tot dissenyador gràfic, per la seva limitació estètica, poca versatilitat i aquest aspecte retro-cutre que les presentacions en PPT acabaven agafant, gairebé sense voler.
Per sort, les coses han canviat molt!!!
Com treballo els dissenys d’infografies?
Ara la disponibilitat d’il·lustracions d’estoc i d’altres elements confereixen un caire més modern i faciliten la feina. Però no us enganyeu, aquest factor també ha desencadenat el fet que tothom pensi que pot “dissenyar” o muntar una infografia.
No hem d’oblidar que aquesta feina no hi ha ningú millor per desenvolupar-la que un professional del disseny gràfic.
La bona compensació dels elements gràfics, la comunicació d’idees molts cops complexes d’explicar, conceptualització d’informació “abstracte”… s’han de tractar amb cura i professionalitat.
Des d’un punt de vista tècnic, el disseny d’una infografia que hagi de ser pictogràfica i força lineal la duré a terme en Adobe Illustrator. Per contra, un disseny que hagi de combinar imatges i altres elements no només pictogràfics, el desenvoluparé amb Adobe InDesign.
Lògicament, en els dissenys d’infografia on s’hagin de seguir pautes marcades per una imatge corporativa potent (com passa amb les institucions o organismes públics) sempre sóc molt fidel a les bases.
A la xarxa n’hi ha molts de casos, però m’agrada en especial aquest de la Generalitat de Catalunya.
Dits tots els anteriors punts, si necessiteu barrejar textos curts amb imatges, il·lustracions, gràfics i continguts varis, en una composició tremendament visual i així comunicar de forma senzilla i entenedora… Ja sabeu que la vostra aposta ha de ser el disseny d’una infografia.
Poseu-vos en contacte amb mi. Amb molt de gust, us ajudaré a assolir els vostres objectius comunicatius i informatius amb una infografia 100% personalitzada, dissenyada exclusivament per a vosaltres (sense plantilles pre-dissenyades).