El re-disseny o “restyling” d’identitat corporativa requereix de gran capacitat d’anàlisi, s’han de valorar molts aspectes importants que, a priori, no semblen determinants però que influeixen moltíssim en COM ens veu el nostre “target”. I sobretot s’ha de fer un exhaustiu estudi del posicionament de la identitat en el mercat, la ment del públic no sempre està oberta a canvis i amb aquest factor hem de saber jugar els dissenyadors de logotips.
Per anar entrant en matèria, es podria dir que hi ha tres nivells o graus de canvi d’identitat:
- Actualització
Es tracta de fer lleugeres modificacions de colors i/o tipografies, en el nom o en el logotip per tal que, tot i sent un canvi, es pugui apreciar una continuïtat d’estètica en la marca.
Aquest recurs és utilitzat en casos de multinacionals on, després de molts anys, el logotip precisa d’un toc més modern però sempre valorant que segueixi sent reconegut fàcilment per la gent, ja que aquesta és una de les seves eines principals de venda: la ràpida lectura (no es pot perdre allò que s’ha anat assolint durant molts anys). - Evolució
En la majoria d’aquests casos es realitza aquesta modificació per replantejar de base una nova estratègia per posicionar la identitat en el mercat, solidificar la imatge per superar els competidors del sector o marcar que l’empresa s’ha renovat i ha millorat. Això suposa un risc ja que és possible que el nostre públic no entengui el canvi, potser pensi que l’empresa no és la mateixa… de manera que la credibilitat que hem estat construint se’ns desmunta. - Revolució
Aquest és un canvi molt significatiu (de vegades radical) per tal de trencar amb el logotip o nom anterior. És una aposta arriscada però molts cops és necessària. Marcar un “abans” i un “després” en la trajectòria d’un negoci pot reactivar l’activitat en pro d’una injecció empresarial i pot fer recuperar la confiança/credibilitat dins del seu potencial mercat.
Abans de fer qualsevol peça gràfica, i sobretot abans d’encarregar un lloc web, penseu que la vostra imatge (com us reben i veuen els vostres interlocutors) és la base de tot. Un logotip antiquat pot deslluir la feina ben feta en un disseny web. Així doncs, si voleu tenir presència a la xarxa, també us ofereixo un restyling de qualitat per tal d’assegurar així la vostra bona imatge.
Qui digui que amb el re-disseny de logo no s’ha de tenir present el paper que exerceix la teoria Gestalt… va molt errat, però això serà tema per a un altre article.
Us presento alguns dels re-dissenys que he fet durant aquest últim any. Ja veieu que no es tracta de multinacionals, però en alguns dels casos, ja sigui per qüestions tècniques de resolució, com per ampliació de serveis oferits, o per poca llegibilitat… els logotips han patit més o menys canvis i millores.
Moltes gràcies pel vostre interès en el “restyling” de logotips.
Bibliografia
Millman, Debbie. “Los principios básicos del diseño gráfico”. Ed. Blume, Barcelona 2009.
Newark, Quentin. “¿Qué es el diseño gráfico?”. Ed. Gustavo Gili, Barcelona 2002.